Melk

10-01-2021 11:18

Na de geboorte leeft het jonge konijn (kitten) van zeer voedzame melk. Deze melk is vet en één van de rijkste melksoorten. Het konijn groeit snel en is na ongeveer 4 weken volledig gespeend. Als de jonge konijnen de kans krijgen en de voedster laat het toe dan blijven de jonge konijnen drinken tot de voedster er genoeg van heeft. Dit kan wel 6 tot 7 weken duren en soms zelfs langer.

De zuurgraad (pH) in de maag bij jonge konijnen is hoog (ongeveer 6) en dus niet zo zuur. Jonge konijnen zijn daarom gevoelig voor bacteriën en worden eerder ziek dan volwassen konijnen die een pH van ongeveer 2 in de maag hebben.

Het is dan ook belangrijk om het jonge konijn goed voer te geven. Ook het jonge konijn eet na het spenen hoofdzakelijk hooi! Een goede korrel is daarnaast erg belangrijk. Na ongeveer een leeftijd van 16 weken is het spijsverteringssysteem van het konijn in balans. Het is dan ook zeer belangrijk dat het jonge konijn de eerste maanden van zijn leeftijd bij voorkeur niet wisselt van voedsel. Wanneer een konijn wordt aangeschaft is het belangrijk om te achterhalen welk voer het konijntje is gewend.  

PS Jonge konijnen worden ook wel Lampreien genoemd. Eigelijk is dit de naam voor jonge hazen. Omdat hazen en konijnen vallen onder de haasachtige wordt het woord Lamprei ook gebruikt voor konijnen. In veel vakbladen wordt het woord Kitten gebruikt. Als we het dus hebben over een Kitten of Lamprei bedoelen we een jong konijn.