Konijnenkorrel

10-01-2021 11:03

In de dierenwinkels en supermarkten zijn verschillende soorten konijnenvoer te koop. Wij hebben 5 verschillende soorten voer met elkaar vergeleken. Dit zijn Tasty Bites, Selective,  XtraVital care, Hope farms en Hudivo.

Tip! Naast de juiste hoeveelheid voer dient er altijd onbeperkt HOOI aanwezig te zijn!

In dit artikel 2 uitkomsten. De eerste is die van de prijs en de tweede is de hoeveelheid  aan Calcium en Vitamine D3.

Gemiddelde Prijs per kilo: Tasty Bites ( € 2,-), Selective (€ 5,66),  XtraVital care (€ 5,59), Hope farms ( € 2,22) en Hudivo (€ 0,80)
Duurste konijnenvoer Selective met een prijs van € 5,66 per kilo en de goedkoopste Hudivo met een prijs van € 0,80 per kilo
Calcium en Vitamine D3
Calcium is onder andere belangrijk voor de groei van botten en tanden. Jonge konijnen in de groei hebben daarom meer calcium nodig dan de oudere konijnen. Ook zwangere konijnen aan het einde van hun draagtijd en konijnen die hun jongen zogen hebben meer calcium nodig.  Daarbij blijven de tanden van konijnen groeien en is de aanwezigheid van calcium in konijnenvoeding  belangrijk. Vitamine D stimuleert de opname van Calcium.
Het is belangrijk om niet te veel calcium aan het konijn te geven. Te veel calcium kan de nieren beschadigen en verkalking van de zachte weefsels veroorzaken. Geef daarom nooit een knaagsteen aan een konijn!

Het minst aan calcium zit in Tasty Bites en Selective en het meest in Hudivo. Vitamine D3 is het laagst bij Hope Farms en het meest in Hudivo.
Hudivo is het goedkoopst maar heeft de grootste kans op de vorming van blaasstenen.

Meer weten over voeding? Volg dan module 1 van de opleiding Konijnenwelzijn of les 3 van de thuisstudie Konijnenverzorger