Konijnenweetjes

Prijzen vergelijken tussen dierenartsen voor de castratie van uw konijn. Waar let u op?

Wanneer uw konijn wordt gecastreerd wilt u natuurlijk de beste behandeling voor een lage prijs. Er zijn veel prijsverschillen en de vraag is dan … Waarom is er zoveel verschil?

1) De locatie
Een dierenartsenpraktijk kost geld. Zowel afschrijving van de koop van een gebouw of de huur van een gebouw. Afhankelijk van de hoeveelheid patiënten zal de prijs lager of hoger uitvallen. Een dierenarts die een ruimte huurt in een groot gebouw (tuincentrum) zal veelal minder huur  betalen als een dierenarts met een eigen praktijk.

2) De inrichting
Tijdens en kort na de operatie koelt een konijnenlichaam snel af. De ene praktijk heeft hiervoor speciale couveuses om het konijn warm te houden en de ander gebruikt een warmtelamp of warmtemat. Ook de inrichting en de instrumenten die gebruikt worden kosten geld en worden doorbelast.

3) Soort medicatie
Er zijn verschillende middelen waarmee een konijn kan worden verdoofd of onder narcose kan worden gebracht. Een plaatselijke verdoving kost minder geld, maar uw konijn maakt dan wel de procedure bewust mee en de kans bestaat dat je konijn gaat “tegenstribbelen”. Om een konijn goed te kunnen fixeren is kennis en ervaring nodig.
Wanneer een dierenarts een konijn onder narcose brengt blijft het konijn rustig liggen. Voor de narcose kan de dierenarts verschillende middelen gebruiken. Het ene middel is goedkoper dan het andere. Het ene middel is sneller uitgewerkt dan het andere.

Een konijn heeft vaak moeite om uit een narcose te komen en is de eerste periode wankel. Dat is voor een prooidier behoorlijk stressvol. Daarom geldt; hoe eerder uit de narcose hoe beter. Om een konijn uit een bepaalde narcose te halen is een extra middel nodig. Ook dit middel kost geld en zal daarmee de prijs van een behandeling verhogen.

4) Voeding
Een konijn moet na de operatie weer snel gaan eten om de darmen op gang te houden. Sommige dierenartsen geven een injectie met stimulerende middelen om de darmen op gang te houden en geven voeding mee. De voeding wordt onder dwang gevoerd wanneer een konijn niet zelf start met eten.
Ook deze kosten moeten in rekening worden gebracht.

5) Pijnstilling
Een castratie doet pijn en de wond kan gaan ontsteken. De ene dierenarts geeft pijnstilling en ontstekingsremmer mee en verkleint daarmee het risico dat een konijn door de pijn niet gaat eten of de wond gaat ontsteken en de andere dierenarts geeft niets mee. Ook de kosten voor pijnstilling worden in rekening gebracht.

Het is dan ook aan u waarvoor u kiest. Een prijs alleen zegt nl. niet alles. Vraag daarom vooraf wat u kunt verwachten zodat u zelf een afweging kunt maken of u meer of minder risico wilt lopen dat uw konijn pijn heeft, niet wilt eten of een ontsteking krijgt.

Aan u de keuze!

 

Calcium in groenten en fruit

Konijnen hebben calcium nodig voor o.a. hun botten. Te veel calcium geeft bij konijnen problemen. Konijnen hebben moeite om het teveel aan calcium kwijt te raken. Calcium blijft dan achter in de nieren en in de blaas. Dit vormt de zogenaamde nier- en blaasstenen.

Een konijn met een nier- en of blaassteen heeft moeite met urineren. Ze spannen hun spieren aan om urine uit te scheiden. Soms wordt de urine een soort "modder", ookwel sludge genoemd.  

Een dierenarts kan prima op een foto beoordelen of een konijn last heeft van stenen. De stenen worden operatief verwijderd. 

Om te voorkomen dat het konijn nier- en of blaassteen krijgt is het belangrijk om de hoeveelheid calcium in de gaten te houden. De tabel hiernaast is een hulpmiddel.

Gemiddelde kosten voor 1 konijn

De aanschaf van een konijn houdt niet op bij de kosten voor een hok, ren, voedingsbakjes etc.! KIES BEWUST voor een konijn.

Goede voeding is erg belangrijk voor een konijn.

Na de geboorte leeft het jonge konijn (kitten) van zeer voedzame melk. Deze melk is vet en één van de rijkste melksoorten. Het konijn groeit snel en is na ongeveer 4 weken volledig gespeend. Als de jonge konijnen de kans krijgen en de voedster laat het toe dan blijven de jonge konijnen drinken tot de voedster er genoeg van heeft. Dit kan wel 6 tot 7 weken duren.

De zuurgraad (pH) in de maag bij jonge konijnen is hoog (ongeveer 6) en dus niet zo zuur. Jonge konijnen zijn daarom gevoelig voor bacteriën en worden eerder ziek dan volwassen konijnen die een pH van ongeveer 2 in de maag hebben.

Het is dan ook belangrijk om het jonge konijn goed voer te geven. Ook het jonge konijn eet na het spenen hoofdzakelijk hooi! Een goede korrel is daarnaast erg belangrijk. Na ongeveer een leeftijd van 16 weken is het spijsverteringssysteem van het konijn in balans. Het is dan ook zeer belangrijk dat het jonge konijn de eerste maanden van zijn leeftijd bij voorkeur niet wisselt van voedsel. Wanneer een konijn wordt aangeschaft is het belangrijk om te achterhalen welk voer het konijntje is gewend.  

PS Jonge konijnen worden ook wel Lampreien genoemd. Eigelijk is dit de naam voor jonge hazen. Omdat hazen en konijnen vallen onder de haasachtige wordt het woord Lamprei ook gebruikt voor konijnen. In veel vakbladen wordt het woord Kitten gebruikt. Als we het dus hebben over een Kitten of Lamprei bedoelen we een jong konijn.

Vreugdesprong of binky Konijn

Dit is Happy. Een gecastreerde hangoor, die hier een mooie vreugdesprong laat zien.

Als een konijn de ruimte krijgt en zich op zijn gemak voelt dan springt het konijn vaak een gat in de lucht.

Soms recht vooruit, soms scheef en soms in een draaibeweging.

Je ziet dit ook terug in de natuur wanneer jonge konijntjes met elkaar spelen. Ze springen dan over elkaar heen en oefenen deze bewegingen. Het springen is erg belangrijk om te kunnen overleven. Wegspringen van gevaar of wegspringen van een gevecht. Het springen van geluk is heel fijn om te zien.

Prooidieren

Een konijn is een prooidier. Een konijn kent veel vijanden, zoals roofvogels, katten en honden. Prooidieren zijn alert op hun omgeving. Een alert konijn zit rechtop en heeft de oren gespitst. Ze staan klaar om weg te rennen.

Champion Show Nieuwegein

<< 1 | 2 | 3 | 4 >>