Dierenwinkels en Tuincentra

Wel of geen konijnen verkopen in een (dieren)winkel?

Regelmatig verschijnen er berichten in de media over het verkopen van konijnen in een (dieren)winkel. Stichting Konijnenbelangen zet zich in om de managers van winkels aan te zetten om geen konijnen meer in de winkels te verkopen en de samenwerking met konijnenopvangen in de buurt op te zoeken. Dit doen zij door dierenwinkels, zoals dierenspeciaalzaken, maar ook tuincentra en Doe Het Zelf zaken, te belonen die geen konijnen verkopen.  Dit om impulsaankopen tegen te gaan en daarmee het dumpen van konijnen te voorkomen.

Stichting Konijnenbelangen zet vraagtekens bij de kennis van de verkopers in de winkels.

Dibevo is de brancheorganisatie voor ondernemers in de gehele gezelschapsdierensector. Zij zijn van mening dat konijnen wel in winkels kunnen worden verkocht. Volgens Dibevo zijn de verkopers voldoende geschoold om verantwoord konijnen te verkopen. Bron: Vakblad

Er wordt verwezen naar de folder van LIGC. Daarbij zijn konijnen commercieel aantrekkelijk.  Naast de verkoop van een konijn verkoopt de winkelier, een hok, ren, bakjes, bodembekkers, en nog veel meer.  Om te starten met het houden van een konijn wordt al snel € 200,- betaald. 

_____________________________________________________________________________

Wel of niet konijnen verkopen. Iedereen heeft zo zijn mening en motivatie om het wel of niet te doen. Wij staan voor het welzijn van het konijn en willen graag dat zo veel mogelijk konijnen lang en gelukkig bij de verzorgers blijven. Er zijn genoeg voorbeelden van winkels waarbij het personeel onvoldoende kennis van konijnen heeft. Daarentegen zijn er ook winkels waarbij het personeel wel goed geschoold is. Voor de consument allemaal erg verwarrend.

Om ervoor te zorgen dat er bij iedereen die konijnen verkoopt voldoende kennis aanwezig is zijn regels/wetten nodig die er niet van vandaag op morgen zijn. Een algeheel verkoopverbod in winkels zal er mogelijk nooit van komen en is misschien ook niet nodig door de juiste regels in te voeren. De politiek staat hiervoor aan de lat en in Nederland betekent dat veel debatteren en dus een lange adem.

Wat wij kunnen doen is advies geven aan winkels die wel konijnen verkopen. Want, wachten op regels duurt ons te lang. Belangrijk is dan om de samenwerking te zoeken en te kijken hoe we het dumpen van konijnen samen kunnen voorkomen.

Ons advies aan de winkels is...

1: hang een poster op van de verschillende rassen en een verwijzing naar erkende fokkers en konijnenopvangen in de omgeving.

Bron: www.thfsaynora.comWaarom? Alle rassen hebben eigen kenmerken en behoeften. Zo heeft een Rex andere huisvesting nodig dan een Hollander. En een Teddy widder andere verzorging dan een Pooltje. Wanneer een konijn voor een kind wordt aangeschaft is het heel belangrijk dat de ouders / verzorgers van de kinderen beseffen dat de zorg op hen terecht komt. 
 Eigenschappen maar ook de levensverwachting van de verschillende rassen kunnen worden nagevraagd bij erkende fokkers en konijnendeskundigen.

2: verkoop geen konijnen (voedsters) jonger dan 3 maanden of verkoop alleen volwassen konijnen.

Waarom? Het geslacht is voor die tijd niet duidelijk zichtbaar. Dumpkonijnen door de zogenaamde "oepsnestjes" worden hiermee voorkomen.  Daarbij is het zo dat konijnen die langer in een groep hebben geleefd van elkaar de "konijnenregels" leren en dat voorkomt gedrags- en koppelproblemen.


3: verkoop alleen gecastreerde rammen
Waarom?
Om nestjes te voorkomen. Veel mensen willen graag 1 x een nestje. Ze vinden het leuk en interessant om een keer mee te maken. Helaas belanden veel van deze jongen in een opvang. Door de rammen te castreren helpen winkels mee om het dumpen van konijnen te voorkomen.

 

4: verkoop alleen konijnen per 2 of als er al 1 thuis zit en er moet gekoppeld worden verkoop er dan 1 van het andere geslacht. (zorg ervoor dat de ram wel gecastreerd is) Nog beter is om de klant door te verwijzen naar een opvang die "datingservice" biedt. Bij het verkopen van een konijn in de winkel is het belangrijk om ze een kaartje van een konijnendeskundige die vaker heeft gekoppeld mee te geven. Dit om teleurstellingen te voorkomen.

Waarom? een konijn is een groepsdier en communiceert op zijn eigen wijze. Eten, slapen, verzorgen... alles doen zij samen. Men denkt vaak dat het samenbrengen van konijnen dan ook geen problemen geeft. Helaas... Koppelen gaat niet altijd even makkelijk en kan soms weken duren. Hulp is in sommige gevallen nodig en het is goed wanneer een dierenwinkel naar hulp verwijst of zelf aanbiedt.

 

5: richt het verblijf van de te verkopen konijnen zo in dat het verblijf in de winkel een voorbeeldfunctie vervult. Een groot hok, met een ren er aan gekoppeld met een hooiruif, waterbak, waterfles, stro en wc. Verrijk het verblijf met  een schuil-, klim.- en uitkijkhok, voederballen etc..

Waarom? de potentiële kopers worden geïnspireerd en kopieergedrag neemt toe waardoor het welzijn van het konijn wordt bevorderd en de winkel de juiste spullen verkoopt voor het welzijn van het konijn.

 

6: plaats het konijnenverblijf niet in een ruimte waar honden etc. komen of scherm een deel af.
Waarom? Konijnen zijn prooidieren en honden en katten roofdieren. Het zien, horen en ruiken van roofdieren kan stress geven bij konijnen die niet zijn gesocialiseerd. Konijnen zijn erg gevoelig voor stress. Stress verlaagt de weerstand waardoor de kans op ziekten toeneemt.


7: adviseer het juiste voer
Er zijn zoveel merken voer, dat de consument door de bomen het bos niet meer ziet. Belangrijk voor de verkoper is om te weten waar ze op moeten letten. Vooral de aanwezige vezels, eiwitten en calcium spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van een gezondheid konijn.

Waarom? Het spijsverteringsstelsel van konijnen is niet te vergelijken met die van honden en katten. Dit omdat een konijn zelf 40% van de benodigde voedingstoffen haalt uit keutels die zij zelf produceren en eten. (blindedarmkeutels). Als voorbeeld... een gezond konijn heeft geen extra vitamine B is het voer nodig. 
Omdat de zuurgraad in de maag bij jonge konijnen laag is hebben slechte bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen en het jonge konijn ziek te maken (diarree). Het in stand houden van de juiste darmflora is dan ook erg belangrijk. Gebruik daarom hetzelfde voer als die van de fokker en verkoop deze dan ook aan de klant.

 

8: verkoop verschillende soorten hooi
Hooi moet altijd in het verblijf van konijnen aanwezig zijn en op meerdere plekken worden aangeboden.

Waarom? Hooi eten is belangrijk voor een goede darmmobiliteit en voorkomst tand- en kiesproblemen. Wanneer fokkers en winkels jonge konijnen direct laten wennen aan het eten van veel hooi voorkomt dat later problemen bij de toekomstige verzorgers.  Het aanbieden van verschillende soorten hooi (geen stoffig hooi) helpt om konijnen hooi te laten eten wanneer ze dit niet zijn gewend.

 

9: verkoop alleen geënte konijnen en geef vaccinatieboekje mee

Waarom? Myxomatose en VHS zijn twee ziekten veroorzaakt door virussen die, wanneer een konijn daarmee is besmet, bijna altijd leidt tot de dood. Het is daarom belangrijk dat alle dieren vanaf 8 weken worden geënt zodat ze een bescherming voor deze ziekten opbouwen.  In het vaccinatieboekje staat de datum van enting, zodat de koper precies weet wanneer het konijn de volgende enting moet halen.

 

Meer advies nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! We helpen u en daarmee de konijnen graag!