Konijnen en emotie

16-11-2023 16:27

Konijnen, die lieve pluizenbolletjes, staan erom bekend dat ze ons betoveren met hun schattige uitstraling en speelse capriolen. Maar hebben ze wel echt emoties, net als mensen en andere dieren? Wetenschappelijk onderzoek heeft de afgelopen jaren aangetoond dat konijnen wel degelijk emoties ervaren.

Eén van de meest herkenbare emoties bij konijnen is angst. Net als andere prooidieren hebben konijnen een goed ontwikkelde vecht-of-vluchtreactie. Ze zijn gevoelig voor gevaar en reageren dan ook vaak met stress en angst. Wetenschappers hebben deze angstrespons bij konijnen in verschillende experimenten geobserveerd. Ze merkten op dat konijnen reageerden op verschillende stimuli die als bedreigend worden ervaren, zoals harde geluiden, onverwachte bewegingen en plotselinge veranderingen in hun omgeving.

Naast angst kunnen konijnen ook positieve emoties ervaren, zoals blijdschap en genegenheid. Ze hebben de neiging om deze emoties te uiten door middel van verschillende gedragingen. Bijvoorbeeld, wanneer een konijn gelukkig is, kan het rondspringen en dartelen, zijn oren opstaan en zijn staart omhoog bewegen. Konijnen die genegenheid tonen, kunnen hun kop tegen je aanduwen of zachtjes tegen je been wrijven. Deze gedragingen weerspiegelen de positieve emotionele toestand waarin ze zich bevinden.

Een ander interessant aspect van konijnenemoties is hun vermogen om sociale banden te vormen. Konijnen zijn van nature sociale dieren en hebben de neiging om hechte relaties te ontwikkelen met andere konijnen en zelfs met mensen. Onderzoek heeft aangetoond dat konijnen in staat zijn om individuen te onderscheiden, vertrouwen te ontwikkelen en te reageren op de emotionele toestand van anderen. Ze kunnen bijvoorbeeld troost zoeken bij hun metgezel als ze gestrest zijn of zich onveilig voelen.

Om deze emoties bij konijnen te onderzoeken, hebben wetenschappers gebruik gemaakt van gedragsobservaties en fysiologische metingen. Gedragsobservaties omvatten het nauwlettend volgen en documenteren van het gedrag van konijnen in verschillende situaties. Fysiologische metingen omvatten het analyseren van de hartslag, ademhaling en hormoonspiegels van konijnen om subtiele emotionele reacties te detecteren.

Hoewel onderzoek naar konijnenemoties nog in de beginfase is, zijn er al verschillende overtuigende aanwijzingen dat konijnen een scala aan emoties ervaren. Ze kunnen angst, blijdschap, genegenheid en sociale bindingen ervaren. Deze bevindingen zijn belangrijk omdat ze ons helpen om een beter begrip te krijgen van deze fascinerende dieren en hoe we het welzijn kunnen verbeteren.

 

Bron: Reijntjes R, Looijen I, Kendrick K, Sluiter M. (2019) Emotional Contagion in Domestic Rabbits - A Potentially Useful Model of Empathy. Frontiers in Veterinary Science.