Zwemmende konijnen

03-08-2018 10:18

Konijnen kunnen zwemmen. Dat weten we door ze te bestuderen in het wild. Wanneer voedsel schaars wordt of er te veel roofdieren zijn dan kunnen ze het water in gaan om vervolgens naar een andere plek te zwemmen. We hebben dit gezien in IJmuiden. De konijnen daar zwemmen soms van het ene eiland naar het andere. Sommige overleven de tocht en anderen redden het niet en verdrinken.  

Konijnen zijn kwetsbaar als ze nat zijn. Daarom adviseren we konijnenverzorgers om konijnen nooit te baden.
Hooguit wordt bij vastzittende poep het konijn met zijn kont in een badje met daarin wat Biotex groen of afgekoelde kamillethee gezet om de poep voorzichtig van de kont los te maken. Voorzichtig schoon te spoelen en de natte vacht droog te deppen.

Er zijn mensen geweest die konijnen in een sloot gooide en keken wat er met deze konijnen gebeurde. Zeer triest en we hopen dan ook dat niemand dit ooit weer na zal doen. Na 10 seconden komt een konijn bovendrijven en zwemt zich binnen een paar minuten de dood in. Wanneer een konijn snel de kant kan bereiken is er een kans van overleven, maar deze is zeer klein. De longen en hart van een konijn zijn relatief erg klein en een konijn raakt dan ook snel uitgeput.

Iedere konijnenverzorger weet dat een konijn erg slecht met stress kan omgaan. Konijnen kunnen zelfs in shock raken en dood neervallen. Een sprong in koud water kan dit ook veroorzaken. Daarbij is een vochtig konijn zeer kwetsbaar voor ziekten van met name longen, darmen en huid. Denk hierbij ook aan vliegen die in de natte vacht eitjes leggen en zo de ziekte Myiasis kunnen veroorzaken.

Samenvattend: een konijn kan in het wild zwemmen als het moet, maar zou waarschijnlijk niet bewust kiezen om dit te doen tenzij er geen andere optie is. Huiskonijnen zouden nooit in de positie moeten worden gebracht waarin ze moeten of kunnen zwemmen. Daarvoor is een konijn te kwetsbaar. Ze laten zwemmen is slecht voor het konijnenwelzijn. Een konijn in het water plaatsen of laten springen om vervolgens hoge hits op social media te scoren vinden wij dan ook wreed en onverantwoord.