Witlof en blaasgruis

04-06-2024 17:45

Konijnen met blaasgruis hebben een gevoelige blaas en wij moeten daarom extra goed letten op hun voeding. 

Witlof staat bekend als een veilige groente voor konijnen. Het heeft in verhouding tot andere groenten weinig calcium, bevat veel water en is bitter van smaak, wat positief is voor de blaas, lever en spijsvertering.

Alleen geven een aantal dierenartsen/ konijnenadviseurs aan dat witlof niet goed is voor konijnen met blaasgruis. Waarom zou het niet goed zijn? Witlof bevat namelijk een stof genaamd oxaalzuur, die schadelijk kan zijn voor konijnen met blaasgruis. Maar zit oxaalzuur niet in meer groenten? En hoeveel is dan schadelijk?

Oxaalzuur kan kristallen vormen in de urine van konijnen, waardoor de blaas en urinewegen geïrriteerd raken. Dit kan leiden tot pijn, moeite met plassen en zelfs tot het ontstaan van blaasstenen.

Bij gezonde konijnen veroorzaken calcium en oxaalzuur geen klachten. Veelal ontstaat blaasgruis en blaasstenen bij konijnen die gevoelig zijn voor deze stoffen. Dan kunnen calcium en oxaalzuur aan elkaar binden en worden er kristallen gevormd.

Je ziet blaasgruis vaker bij konijnen die weinig vocht binnen krijgen. Water drinken en vochtige groenten zijn voor deze konijnen erg belangrijk.

Voor konijnen die last hebben van blaasgruis is het belangrijk om voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan calcium en oxaalzuur te vermijden. En witlof? ... die valt best mee. 

 

Groen Oxzaalzuur per 100 gram Calcium
Andijvie 0,11 54
Knolselderij 0,03 80
Koriander 0,01 67
Peterselie 1,70 40
Spinazie 0,35 - 0,97 105 - 120
Witlof 0,21 25
Wortel 0,50 40

Bron: o.a. ahealthylife.nl; sweetrabbits.de