Wie heeft meer ervaring?

10-01-2021 08:34

De dierenarts of de konijnenverzorger?

Dit was de poll van afgelopen week op onze facebookpagina. Het merendeel (60%) koos voor de konijnenverzorger!

We hebben deze vraag natuurlijk met een doel gesteld. Ons doel is dat iedereen beseft dat er een duidelijk verschil is tussen EHBO en Geneeskunde. Helaas worden deze twee door veel “konijnenadviseurs” door elkaar gehaald en dat kan enorme gevolgen hebben voor het konijn. Konijnen kunnen zelfs sterven door het toepassen van geneeskundige handelingen en/of het geven van medicijnen door leken en daarom de poll en dit artikel.

Eerste hulp geeft een persoon die het eerst ontdekt dat een konijn ziek is of een wond heeft. En dat is in de meeste gevallen de konijnenverzorger. Een niet wetende konijnenverzorger grijpt vaak te laat in bij bijvoorbeeld een gasbuik, onderkoeling of een letsel. Vaak krijg ik dan te horen dat het konijn gisteren nog prima in zijn vel zat en vandaag dood is neergeploft. Ik denk dan … wat heb je gemist? Welke signalen heb je niet opgevangen? Door gebrek aan kennis van het gedrag en kennis van goede eerste hulp is de niet wetende konijnenverzorger vaak te laat. Een dierenarts kan dan soms ook niet veel meer voor een konijn betekenen. Er is veel verdriet dat in sommige gevallen heel eenvoudig voorkomen had kunnen worden met eenvoudige handelingen.

Een goede cursus EHBO voor konijnenverzorgers is daarom erg belangrijk om de overlevingskans van een konijn te vergroten. En belangrijk is dat de cursus wordt gegeven door een docent die verstand heeft van konijnengedrag en het konijnenlichaam. En nog belangrijker is de ervaring in het verlenen van bewezen EHBO zonder de rol van een dierenarts over te nemen. Een docent die snapt hoe belangrijk een goede samenwerking met de dierenarts is.

Als docent verbonden aan het Oranje Kruis en de NRR geef ik nu 26 jaar les in EHBO, vooral aan jonge ouders en leidsters van kinderdagverblijven.
Stel eens voor dat een ouder van een baby een oproepje plaatst op facebook of naar een EHBO post loopt. Help, mijn baby heeft diarree. Kunnen EHBO-ers van het Rode Kruis, Oranje Kruis of welke EHBO organisatie dan ook Imodium, Zantac, antibiotica of een vochtinfuus geven?. Is dat Eerste Hulp? Is dat oke? NEE absoluut niet! Niet bij baby’s maar ook zeker niet bij konijnen. Zonder diagnose of overleg met een arts mag een EHBO-er geen medicatie geven!
Een goede EHBO- docent, zoals Ilse Beumer van Just Rabbits, adviseert geen Cisaral, Metacam, Metocloral en Fendamendrops! Die geeft les in het stabiliseren van het konijn met goede, levensreddende Eerste Hulp en als dat niet werkt wordt er doorverwezen naar een dierenarts.

Om een docentenbevoegdheid te behouden is het verplicht om Jaarlijks bijscholingen te volgen (accreditatie).

Niet alleen de EHBO vaardigheden maar ook de didactische werkvormen worden regelmatig bijgespijkerd. Want ook in de EHBO verandert de lesstof regelmatig na nieuw onderzoek of nieuw inzicht. De EHBO lessen die ik speciaal gericht op konijnen heb ontwikkeld geef ik nu ruim 7 jaar. Om mijn kennis over konijnen up to date te houden volg ik de laatste ontwikkelingen en volg ik verschillende cursussen bij erkende konijnkundige dierenartsen, zoals Molly Varga.  

Ik vind het fijn als ik mijn kennis met konijnenverzorgers, dierenartsassistenten en dierenartsen kan delen. Ik heb dan ook maar 1 doel! Het konijnenwelzijn verbeteren en informatie delen met een ieder die ook een hart heeft voor konijnen! En omdat ik vind dat iedereen een cursus moet kunnen volgen houden we de prijzen laag. Ook deel ik veel informatie in mijn boek “Konijnen gezond houden”, die te bestellen is via het bestelformulier.

Meer weten over een cursus EHBO? Vraag dan om meer informatie via ons contactformulier.

En om af te sluiten met een antwoord op de poll:

Een dierenarts die zelf al jarenlang konijnen houdt zal de meest ervaren dierenarts zijn als het gaat om het verlenen van EHBO. Maar in de dierenartspraktijk geeft een dierenarts geen eerstelijns, maar tweedelijns zorg en daarom is een konijnenverzorger die al jarenlang konijnen houdt en kennis heeft over konijnenwelzijn de meest ervaren EHBO-er.