Wanneer naar buiten?

28-04-2023 11:03

Met het mooie voorjaarsweer in aantocht, willen konijnenverzorgers hun binnenkonijnen vaak naar buiten laten. Maar het is belangrijk om te weten dat konijnen pas na ijsheiligen veilig naar buiten kunnen. In dit artikel bespreken we waarom.

Ijsheiligen vindt elk jaar plaats tussen 11 en 15 mei. Het is de periode waarin de kans op nachtvorst klein is en de temperatuur overdag stijgt. Dit is belangrijk om te weten en heeft invloed op de gezondheid van konijnen. 

Konijnen zijn gevoelig voor kou

Konijnen zijn dieren die van nature in warme, droge klimaten leven. In Nederland kan het weer heel onvoorspelbaar zijn. Hoewel het overdag warm kan zijn, kan het 's nachts nog koud zijn. Konijnen zijn gevoelig voor kou. Als ze nat worden of langdurig in koude temperaturen blijven, kunnen ze onderkoeld raken of zelfs sterven. Het is daarom belangrijk om te wachten tot na ijsheiligen, wanneer de kans op nachtvorst en koud weer klein is, voordat u uw konijn naar buiten laat.

Konijnen kunnen last hebben van temperatuurverschillen

Als konijnen plotseling worden blootgesteld aan een grote temperatuurverandering, kunnen ze ziek worden. Wanneer ze binnen worden gehouden, zijn ze gewend aan een constante temperatuur en worden ze niet blootgesteld aan regen, wind en koude. Als ze dan plotseling buiten worden geplaatst, kan de temperatuur schommelen en kunnen ze snel onderkoeld raken. Wachten tot er na ijsheiligen minder temperatuurverschillen zijn, voorkomt dit risico, maar sluit het niet uit. U zult altijd bij koude, natte weersvoorspellingen uw konijnen in de gaten moeten houden. 

Een goede start in het leven

Jonge konijntjes worden vaak in de lente geboren. Ze hebben tijd nodig om te groeien en hun eigen lichaamstemperatuur te reguleren voordat ze naar buiten gaan. Wanneer ze te vroeg worden blootgesteld aan het weer, lopen ze het risico om ziek te worden, uitgedroogd te raken of onderkoeld te raken. Door te wachten tot na ijsheiligen wordt hun gezondheid en welzijn beschermd en krijgen ze de beste start in het leven.

Conclusie

Hoewel het verleidelijk kan zijn om uw konijnen naar buiten te brengen wanneer het weer warmer wordt, is het belangrijk om te wachten tot na ijsheiligen. Konijnen zijn gevoelig voor kou en temperatuurveranderingen en hebben tijd nodig om hun eigen lichaamstemperatuur te regelen. Door te wachten tot na ijsheiligen geeft u uw konijnen de kans om gezond en gelukkig te blijven.