Vuurwerkangst

10-01-2021 11:11

Niet alle dieren zijn bang voor vuurwerk maar wel veel. Dit omdat een dier het geknal niet is gewend.

Er zijn CD's op de markt met geluiden van vuurwerk en onweer waarmee de eigenaar het dier langzaam aan deze geluiden kan laten wennen.

Het is bedoeld als training die ruim voor het geknal moet worden gestart. Neem gerust een maand of twee de tijd. Ook zijn er medicijnen en kruiden die helpen om de ergste angst te onderdrukken. Vraag een dierenarts om advies over het gebruik van medicijnen.

Onze konijnen zijn gewend aan harde geluiden. In de tuin wordt veel geklust. Denk aan zagen, timmeren maar ook het starten van brommers en motoren. Onze konijnen zijn daarom wel wat gewend en schrikken niet meer van een rotje.

Dieren die op jonge leeftijd gewend zijn aan verschillende geluiden zoals stofzuiger, wasmachine etc. hebben dan ook veel minder last.

De konijnen die later bij ons komen, worden in de "sfeer" meegenomen. Een soort voorbeeldgedrag dat valt onder "sociaal leren". Onze konijnen blijven eten tijdens "vreemde" geluiden. Het nieuwe konijn "stampt", maar maakt geen indruk op de rest waardoor het nieuwe konijn zich snel aanpast en ook gaat eten. Een konijn alleen heeft het daarom extra zwaar. Zorg voor gezelschap en laat een dier jong wennen aan verschillende geluiden. Geef als afleiding  voldoende hooi en wat voer tijdens de nieuwjaarswisseling.