Tips bij warm weer

10-01-2021 08:49

Het is warm en daarom is het belangrijk om een konijn goed in de gaten te houden. Konijnen kunnen niet zweten en hebben veel moeite om hun warmte af te voeren. Via de aders in het oor, raken konijnen gewoonlijk warmte kwijt. Alleen bij temperaturen boven de 24 graden heeft het konijn serieuze problemen.

In de natuur leven konijnen op het warmst van de dag in hun burcht. Een burcht is een ondergronds verblijf met meerdere ingangen, die door konijnen wordt gegraven. Daar is het koel en daarom een goede plek om de warmte te ontlopen. Tamme konijnen die buiten in een hok leven hebben het tijdens de warmte het zwaarst. Zeker wanneer het hok ook nog een deel van de dag in de zon staat. In het hok worden wel temperaturen van meer dan 40 graden gemeten en dat is dodelijk. Veel konijnen overleven deze warmte dan ook niet.

Konijnen moeten in de schaduw kunnen liggen/ zitten op een koele ondergrond. Een ondergrond van steen of aarde zorgt voor verkoeling. IJskoude plastic flessen kunnen in het hok worden gelegd zodat een konijn verkoeling kan vinden. Daarnaast moeten konijnen altijd beschikking hebben over schoon water. Konijnen drinken per dag 50 tot 100 ml per kilo lichaamsgewicht! Drinkflesjes kunnen wel eens verstopt raken, daarom adviseren wij waterbakken erbij neer te zetten. Bij falen van het flesje kan het konijn ook drinken uit een bak. Wanneer konijnen in de tuin leven zullen ze gaan graven om verkoeling te zoeken in het zand. Voor konijnen die niet op zand leven kan een bak met zand een makkelijke en goedkope oplossing zijn.
Er zijn ook Icepods te koop. Deze is speciaal voor konijnen gemaakt en wordt in de vriezer bevroren. De Icepod blijft uren koud en is van materiaal gemaakt wat niet stuk te knagen is. De icepod kan gebruikt worden in hokken.

In het kort ...

 

1: zorg ervoor dat het hok van een konijn in de schaduw staat

2: zorg voor voldoende water! 
Zet meerdere bakjes in het verblijf of combineer flessen met bakjes. Bij omstoten of blokkades in een fles kan het konijn altijd naar een andere waterbron.

3: zorg voor koele plekken in het verblijf. Dit kunnen zijn:

- stenen die in de schaduw liggen en goed nat zijn gemaakt

- zandbakken met wat vochtig zand (in de schaduw)

- plastic waterflessen uit de vriezer (let op! niet tegen konijn aandrukken. Konijn zoekt zelf de verkoeling op)

- Icepods neerleggen in het verblijf