Rui

10-01-2021 08:48

Een konijn is meerdere keren per jaar in de rui. De vacht van het konijn valt uit en nieuwe haren worden zichtbaar. Verharen kost veel energie en daarom is een konijn dat in de rui is minder actief en heeft meer vezelrijke voeding nodig.

Tijdens de vachtverzorging likt het konijn over zijn vacht. Konijnen kunnen helaas niet braken, waardoor de haren via de maag in de darmen komen. Om ervoor te zorgen dat het konijn de haren met de keutels uitscheidt is het belangrijk dat konijnen hooi blijven eten en water blijven drinken. Het hooi en water helpt de haren vanuit de maag naar de darmen te verplaatsen. De haren zijn soms zichtbaar in de ontlasting van het konijn. Je ziet soms "kettingvorminge" keutels verbonden door de aanwezigheid van haren.  
 

Konijn helpen?
Help het konijn door de rui heen door regelmatig de loszittende haren te verwijderen. Dit kan door het konijn te kammen en grote plukken voorzichtig te verwijderen. (nooit haren plukken als deze nog vast in de huid zitten!)
Mocht het konijn kammen niet gewend zijn, begin dan met het natmaken van de handen en het konijn te strelen. De haren blijven dan aan de handen kleven. Door de handen op elkaar te wrijven ontstaat een klein haarballetje dat makkelijk kan worden weggegooid.