Proveto Castreren of ...

08-08-2022 15:59

1 oktober is er weer een K&K symposium. En wat zie ik op het programma staan... Nico Schoenmaker vs Evert-Jan de Boer over Castreren of Steriliseren of  .... niet??
Wow, wat had ik hier graag bij aanwezig geweest. Helaas is dit debat alleen voor dierenartsen, maar wat ben ik nieuwsgierig!.

Zoals velen van jullie weten, zijn we al jarenlang met een onderzoek naar baarmoederkanker bij voedsters bezig. De hoofdvraag is of preventief castreren op jonge leeftijd meer voordelen dan nadelen heeft? Konijnenverzorgers vragen ons wat wij adviseren om te doen en om daarop een goed antwoord te kunnen geven is het belangrijk dat de voor- en de nadelen goed in beeld zijn.

Omdat een groot onderzoek naar BK bij konijnen veel tijd en geld kost, hebben we er voor gekozen om wel door te gaan, alleen over een groter tijdspad en alleen met konijnen van 6 jaar of ouder die we mogen onderzoeken. Ook hebben we een experiment uitgevoerd met een gesteriliseerde ram. Want is sterilisatie niet beter voor de gezondheid?
En nog veel belangrijker‚Ķ hoe kunnen we problemen van de baarmoeder voorkomen? 

Ik ga er vanuit dat het een pittig debat gaat worden.