Pas op met voorjaarsgras

23-04-2023 10:00

Voorjaarsgras is voor konijnen een heerlijke tractatie die vol zit met voedingsstoffen. Helaas kan het gehalte aan suikers in voorjaarsgras  problemen veroorzaken, zoals het krijgen van een gasbuik of diarree. Hoewel gras, net als hooi een van de belangrijkste voeding voor konijnen is, is het belangrijk om te weten dat te veel suikers in het dieet slecht voor hun gezondheid is.

Wanneer gras door invloed van de zon groeit worden in de nacht suikers omgezet in oa eiwitten. Wanneer het in de nacht koud is dan worden de suikers niet omgezet en daardoor zit er in voorjaarsgras meer suiker, dan in de zomer waar de avonden heerlijk zwoel zijn. 

Suiker is voor konijnen een probleem omdat hun spijsverteringsstelsel niet goed is uitgerust om grote hoeveelheden suiker af te breken en te verwerken. Dit kan ertoe leiden dat het suikergehalte in het bloed van het konijn te hoog wordt. Als een konijn te veel suiker binnenkrijgt, kan het leiden tot gezondheidsproblemen zoals maag- darmproblemen, overgewicht en tandproblemen.

Een te hoog gehalte aan suikers kan ook diarree veroorzaken, wat erg gevaarlijk kan zijn voor konijnen. Diarree kan leiden tot uitdroging en elektrolyten onevenwichtigheden, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken en zelfs fataal kan zijn.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat konijnen voorzichtig wennen aan gras. Biedt voorjaarsgras in kleine hoeveelheden en geleidelijk aan, zodat hun lichaam kan wennen aan het verwerken van de suikers. Als uw konijn al overgewicht heeft, is het belangrijk om het suikergehalte van zijn dieet te beperken en hem meer vezelrijk voedsel te geven, zoals hooi dat bruin is van kleur. (in groen hooi zitten meer suikers en eiwitten)

Als eigenaar van een konijn, is het belangrijk om goed te letten op het dieet door onder andere de hoeveelheid suikers die hij binnenkrijgt in de gaten te houden. Terwijl voorjaarsgras lekker is voor konijnen, kan het bij overmatig gebruik de gezondheid in gevaar brengen.