Pas op met voeding

10-01-2021 08:53

Waarom sterft het ene konijn na het eten van fruit of kool en huppelt het andere konijn nog vrolijk door?

Tijdens module 1 (oorsprong, behoefte en huisvesting) is er soms discussie over de voedingsbehoefte van een konijn. In de literatuur staat dat een konijn voorzichtig moet wennen aan het eten van groente. Ook staat er geschreven  dat het geven van bepaalde koolsoorten en fruit niet goed is voor een konijn.  Ondanks de medische onderbouwing en de voorbeelden waar het fout is gegaan zijn er verschillende konijneneigenaren die blijven vasthouden aan eigen ervaringen.

 

  • Mijn konijn krijgt altijd komkommers en banaan en heeft nooit diarree gehad
  • Mijn konijn vindt het zo lekker, ik gun het mijn konijntje om lekker wat te snoepen
  • Af en toe iets lekkers is toch niet zo erg? Ik eet ook wel eens een patatje...

 

Dit artikel gaat niet over de complexiteit van het maag-darmstelsel van een konijn maar over risicofactoren en motivatie. Ik probeer  zo duidelijk mogelijk uit te leggen waarom een konijn beter geen fruit, snoep en bepaalde groenten mag hebben in de hoop dat konijnenbezitters niet met voeding gaan experimenteren. Goede voeding helpt mee een konijn gelukkig oud te laten worden.  

Om een voorbeeld te geven ga ik over naar de rokende mens.

De ene roker krijgt een infarct als hij 57 is en de ander wordt 93 en heeft nergens last van. Veel rokers verwijzen graag naar de 93 jarige die ondanks een pakje per dag toch deze mooie leeftijd heeft bereikt. De roker blijft vasthouden aan dit voorbeeld en ziet niet in waarom hij zou moeten stoppen. Roken vindt hij lekker, geeft ontspanning en is gezellig. De roker heeft zelf besloten dat de voordelen zwaarder wegen dan de "zogenaamde" nadelen. De motivatie gezondheid speelt bij de roker geen rol ondanks de verhalen over rokers van 57 of jonger die wel een infarct hebben gekregen.

Hoe zit dat nou?

Iedereen weet dat roken slecht is, het is de motivatie die bepaalt of iemand door blijft gaan met roken of stopt.

Mijn motivatie voor het schrijven van dit artikel is om konijnenbezitters te helpen met het maken van de juiste voedingskeuze voor hun konijn.  Een konijn kan immers niet zelf beslissen.

Alles heeft te maken met risicofactoren! Risicofactoren verhogen de kans op het krijgen van lichamelijke problemen.  Het is een soort optelsom. Meer risicofactoren betekent een grotere kans op het krijgen van problemen. Jammer genoeg blijft het zo dat ook 1 risicofactor het ontstaan van problemen kan geven. Daarbij zijn niet alle risicofactoren aan te passen, maar gelukkig wel veel!

Risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten bij mensen

  • Ouderdom (niet aan te passen)
  • Hart- en vaatziekten in de directe familie (vader, moeder, broer, zus)?  (niet aan te passen)
  • weinig beweging (wel aan te passen)
  • Roken (wel aan te passen)
  • Hoge bloeddruk (wel aan te passen)
  • stress (wel aan te passen)
  • Ongezond eten (wel aan te passen)

 

Risicofactoren voor het ontstaan van maag- en darmproblemen bij konijnen

  • leeftijd (niet aan te passen)
  • erfelijkheid/ ras (niet aan te passen)
  • weinig beweging  (wel aan te passen)
  • stress  (wel aan te passen)
  • verkeerde voeding (wel aan te passen)
  • obesitas  (wel aan te passen)

 

Zoals hierboven staat beschreven kunnen de risico's voor het krijgen van diarree of plotseling sterven door problemen in het maag- darmstelsel van konijnen worden afgenomen door o.a. het geven van de juiste voeding. Wanneer het konijn voeding krijgt wat voor een konijn bedoeld is dan is het niet nodig om "uit te rekenen" hoeveel risico een konijn loopt wanneer hij voeding krijgt wat niet voor het konijn bedoeld is. De adviezen over de maximale hoeveelheid fruit en risicovolle groente hoeven dan ook niet meer te worden geschreven. Eigenlijk is het allemaal best simpel.

Neem geen risico's en geef het konijn alleen voeding waarvan is vastgesteld dat het gezond is voor een konijnenlichaam! Voorbeelden van gezond voedsel... hooi, paardenbloemblad, andijvie en witlof.

Meer weten?... volg module 1 van de opleiding konijnenwelzijn