Oververhitting / Hitteberoerte

10-01-2021 08:38

Uit het handboek "Konijnen gezond houden" 

Een konijn kan slecht tegen warme temperaturen. Voor konijnen zijn temperaturen boven de 24 graden zeer onaangenaam. Boven de 28 graden krijgen zij last van warmtestuwing. Het lichaam krijgt steeds meer moeite om warmte via de oren en bek af te geven. Een oververhit konijn is te herkennen aan een snelle ademhaling, languit liggen en veelal kwijlen. Een konijn met een hitteberoerte droogt langzaam uit en verliest uiteindelijk het bewustzijn. Een konijn kan toevallen krijgen en in shock raken waardoor bij geen direct ingrijpen, de kans op een stilstand van de bloedsomloop optreedt.

De rectale temperatuur is boven 40 graden Celsius.

Hoofddoel EH: shock voorkomen

EH: breng het konijn in koele ruimte en breng verkoeling.

Hoe: afhankelijk van de ernst wordt de EH geboden. Verkoeling kan door het gebruik maken van natte doeken met water. Laat de doeken niet op een konijn liggen maar haal ze na ongeveer 15 seconden weg. Herhaal dit tot er weer beweging in het konijn komt. De oren kunnen met een steriel gaasje met wat lauw water worden gekoeld. Breng met een steriel gaasje wat lauw water aan de binnen- en buitenkant van het oor en laat het verdampen. Let op dat er geen vocht in de gehoorgang komt!

Houd de temperatuur goed in de gaten, want konijnen kunnen snel afkoelen. Stop met afkoelen bij een temperatuur van 39 graden Celsius.
Bied het konijn water en groen voer aan. Bel bij geen verbetering of een hitteberoerte de dierenarts en volg de instructies op. Een konijn met een hitteberoerte heeft een vochttekort!

Let op! Een konijn dat verminderd bewust is nooit onder dwang laten drinken! Hierdoor kan een konijn zich verslikken en verder in de problemen komen. Een dierenarts zal via een infuus vocht toedienen. 

Het boek is te koop voor slechts € 19,95 bij  Just Rabbits  en online via ons bestelformulier.