Ontsnappen

10-01-2021 08:46

Konijnen zijn geweldige ontsnappers. Wanneer u denkt dat alles goed is afgesloten weten ze altijd nog wel ergens een gaatje te vinden waar ze doorheen kunnen. Of, ze maken gewoon zelf een gaatje. We hebben weleens logees gehad waarvan de verzorger direct een waarschuwing gaf. Let op! Ons konijn is een echte Houdini, (goochelaar en boeienkoning). En ja hoor, voor we het wisten zat hij tussen onze andere konijnen.  En we hadden zijn verblijf nog wel extra afgeschermd.

Soms is het grappig om te zien hoe ze hun weg kunnen vinden. Kijkend naar de "onschuldige" blik moet ik toch vaak wel grijnzen. Maar wat als een konijn ontsnapt en u ziet hem niet meer? Of u ziet hem wel maar krijgt hem niet te pakken...

Konijnen zijn vluchtdieren en stress gevoelig. Ze vinden een voorspelbare omgeving dan ook erg belangrijk. Ze markeren hun gebied met geuren zodat ze door het gebruik van hun neus altijd de weg weer terug kunnen vinden. En met deze kennis kunt u in bepaalde gevallen gewoon vertrouwen op de neus van uw konijn.

Er zijn verschillende ontsnappingen mogelijk. Ik noem er een aantal.

1) een ontsnapping door een bestaand gat zonder stress
Wanneer een konijn op onderzoek uitgaat en een gaatje weet te vinden zal hij vaak het gat met zijn kinklier markeren en wat keutels of urine achterlaten. Het konijn loopt een keer terug en als hij het veilig genoeg vindt gaat hij op avontuur.

Een konijn dat zelf een gat heeft gevonden, zal bij een bedreiging of tegen voertijd meestal vanzelf terugkeren naar zijn verblijf. Belangrijk is om nooit achter een konijn aan te rennen of te gillen. Een konijn raakt daarvan in paniek en kan zich gaan verstoppen.

2) konijn maakt een gat en ontsnapt zonder stress
Op zich hetzelfde als 1. Let op! Maak het gat niet dicht voordat het konijn weer terug in zijn verblijf is. Wanneer hij voor "een dichte deur" komt te staan schiet hij in de stress en dan heeft u echt een probleem.

3) een konijn springt uit zijn verblijf
Soms springt een konijn uit zijn verblijf. Bijvoorbeeld door via een verhoging een sprong te maken over een hoger hek. Eenmaal over het hek gesprongen kan het konijn niet meer vanzelf terug en raakt soms in paniek.

In dit geval is het helemaal belangrijk dat u rustig blijft en kennis gebruikt van de verschillende gedragsystemen. Bijvoorbeeld: Voedselverwervingsgedrag:  als een konijn nog geen eten heeft gehad of iets heel lekker vindt kunt u hem lokken met eten. Groepsgedrag:u zet een ren op (altijd handig om er 1 op voorraad te hebben) en zet het konijn zijn maatje in de ren.  Het ontsnapte konijn wordt nieuwsgierig en gaat naar zijn maatje. Het maatje geeft u wat eten of te ontdekken zodat u de deur op tijd open en dicht kunt doen zonder dat het maatje ook ontsnapt.

In gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld als een konijn richting een weg rent, zult u snel moeten handelen en grijp t u een konijn in zijn rugvel en ondersteunt hem direct bij zijn achterpoten/ achterhand. 

Mocht uw konijn echt zoek zijn, meldt dit dan snel bij Globel Pet Alert, de dierenambulance en asiel. Natuurlijk helpen berichten op FB en twitter ook mee uw konijn vinden.
Een konijn kunt u ook chippen. Meer informatie over chippen kunt u vinden op de website van LICG of Amivedi