Myiasis / Madenziekte

10-01-2021 08:33

Madenziekte ontstaat doordat maden van de vleesvlieg een gaatje boren in de huid van het konijn en zich een weg banen in het weefsel net onder de huid.

Meestal zien we de groene vleesvliegen in de buurt van het verblijf van konijnen. De vliegen komen op de geur van urine en ontlasting af. Ook zijn ze dol op warme plekken en wondjes in de huid van het konijn. Myiasis start met het leggen van eitjes door de vleesvlieg in de ontlasting of in de vacht van een konijn.

Uit de eitjes komen na 12 tot 24 uur maden. De maden zijn in het begin erg klein, maar worden al snel groter en groter. De maden hebben giftig speeksel, dat het weefsel van het konijn "oplost" . Het weefsel gaat daardoor dood en gaat rotten.  Deze stank trekt weer nieuwe vliegen aan en wanneer er niet wordt ingegrepen sterft het konijn.

Meestal leggen de vliegen de eitjes op de achterkant van het konijn. Zeker wanneer er urine of ontlasting (blindedarmkeutel) aanwezig is. De vliegen leggen ook eitjes op andere warme plekken zoals onder wammen. 

Het ontdekken van maden vereist direct actie! Maden = SPOED = Dierenarts!

Onder de huid is de schade vaak groter dan op het eerste gezicht te zien is. Het konijn heeft ontzettend veel pijn! Ga niet zelf thuis de maden proberen te verwijderen, maar bel direct de dierenarts. Bij een snelle en goede behandeling kan het konijn het prima overleven. Zie foto.

 

 

 

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen!
Belangrijk is goede voeding (HOOI) en schone huisvesting!

Een konijn mag niet te veel biks eten omdat te veel biks vaak de veroorzaker is van "plakpoep". Plakpoep is speciale ontlasting dat normaal gesproken door een konijn wordt opgegeten maar nu aan de kont van het konijn blijft vastzitten. Deze ontlasting ruikt sterk en trekt de vleesvlieg aan.

De hoeveel biks is per konijn / ras verschillend maar ook de samenstelling van de biks bepaalt de hoeveelheid voer. Vraag bij plakpoep altijd om advies. Plakpoep kan snel verholpen worden met de juiste voeding en huisvesting. 

Heeft een konijn last van plakpoep, blijft er urine hangen in de vacht of heeft het konijn een behoorlijke wam (huidplooi op de keel) dan is het belangrijk om madenziekte te voorkomen door deze plekken in te sprayen.

Veel dierenartsen verkopen het middel Nomyiasis en/of Anti-Myiasis of Maden Weg. De laatste is ook in veel dierenwinkels en konijnen webshops verkrijgbaar.