Koppelen

10-01-2021 09:31

Konijnen zijn sociale dieren die vallen onder de zoogdieren. In de natuur leven konijnen in groepen. Meerdere groepen samen vormen een kolonie. Elke groep heeft zijn eigen territorium waar ze leven en hun jongen groot brengen. Een lid van een andere groep is niet welkom in het territorium van een andere groep. Mocht een konijn toch in het territorium komen dan wordt er gevochten en wordt het konijn verdreven, meestal door de dominante ram. De groepen kunnen wel samen leven in een gebied dat bekend staat als homerange.

Begrijpelijk is dan, als we weten dat konijnen in groepen leven en hun "eigen" grond bewaken, dat het koppelen van konijnen uit twee of meer verschillende territoriums niet altijd even makkelijk gaat. Daarom is het goed om tijd te nemen om konijnen te koppelen.

Koppelen op neutraal gebied

Het meest eenvoudig is om te koppelen op een stuk grond waar nog geen konijn heeft geleefd. De "eigendom" is daar nog niet bepaald. Op het nieuwe stukje grond moet natuurlijk nog wel bepaald worden wie de dienst uitmaakt. Dat ligt aan de karakters van de konijnen die worden gekoppeld. Sommige rassen zijn makkelijker te koppelen dan andere.  Mijn ervaring is dat de grotere rassen wat makkelijker te koppelen zijn dan de middenslag. Ook de leeftijd speelt een rol. Jonge konijnen zijn eenvoudig te koppelen.

Wanneer wordt het lastig?

Koppelen kan lastig zijn wanneer een konijn leeft in een eigen gebied en een ander konijn in "zijn of haar" gebied komt wonen.  Belangrijk is dat de konijnen tijd nodig hebben om aan elkaar te wennen. En nog belangrijker... De eerste ontmoeting!  Wanneer deze goed verloopt dan is de kans op een geslaagde koppeling heel dichtbij.

Twee of meer konijnen houden is belangrijk voor het welzijn van konijnen. Een mooie natuurlijke groep bestaat uit een voedster met ram, samen met haar jongen (voedsters). De ram moet wel worden gecastreerd om meerdere nestjes te voorkomen.  

Advies nodig bij het koppelen? Wij hebben jarenlange ervaring en staan voor u klaar!