Konijnvriendelijke trimmers

09-11-2017 15:45

De eerste 2 konijnentrimmers hebben het " Praktijkdiploma Konijnen Trimmen " behaald en staan klaar om uw konijn te helpen met de vachtverzorging.

Konijnen in de natuur zijn prima in staat hun eigen vacht en die van hun soortgenoten te verzorgen. Met hun voortanden zorgen ze ervoor dat de klitjes uit de vacht worden gehaald. Met de poten wordt druk gekrabd om vuil en losse haren uit de vacht te halen en met de tong worden de haren netjes schoongelikt en in model gebracht. Losse haren waaien weg en een kleine hoeveelheid wordt doorgeslikt en vinden we terug in de keutels. Onze huiskonijnen verzorgen hun vacht net zo. Alleen kunnen zij in de problemen raken door verschillende problemen van huid en haar. Huiskonijnen zijn gefokt op afwijkingen vanuit de natuur. De afwijkingen zitten niet alleen in de grote van de konijnen maar met name in de verschillende vachten. Zo heb je rassen met een bijzondere korte vacht (Rex) en extreem lange vacht (Angora). Door het fokken op haarsoorten zijn sommige rassen niet meer in staat hun eigen vacht of die van hun soortgenoten te verzorgen. De mens zal daarom de konijnen een handje moeten helpen. Niet alleen door een deel van de vachtverzorging over te nemen, maar ook de huisvesting aan te passen om problemen met vachten te voorkomen. (bron: theorieboek vachtverzorging)
De cursisten die de opleiding hebben gevolgd handelen vanuit het belang van het konijn. Ze geven u graag advies over de vachtverzorging en helpen uw konijn van losse haren, klitten en viltplekken af. Dat doen ze op een manier die rekening houdt met het feit dat konijnen prooidieren zijn.

De konijnentrimmers zijn te vinden op deze website.

Bent u werkzaam in een opvang, dierenartsenpraktijk, asiel of trimsalon en wilt u ook meehelpen de konijnen hun vacht te verzorgen? Volg dan de opleiding " Praktijkdiploma Konijnen Trimmen" en help mee om konijnenleed te voorkomen en als nodig te verhelpen.

Foto: Jasper