Konijnendeskundige, wanneer ben je dat?

03-09-2016 13:32

Steeds meer "konijnendeskundigen" bieden hun service aan op internet. Op zich natuurlijk prima, wanneer de persoon ook echt deskundig is. Ik heb zo mijn twijfels aan de deskundigheid van verschillende "konijnendeskundigen". Wanneer ik sommige adviezen lees vind ik ze "kort door de bocht", "eenzijdig belicht" of gewoon domweg "Niet juist"!  Daarom dit blog. Omdat wanneer je advies vraagt, je ook mag verwachten dat  als je het advies overneemt je konijn er beter van wordt.

Wanneer ik denk aan een konijnendeskundige dan is dat iemand die een expert is op het gebied van konijnen.  Een expert besteedt veel tijd en energie aan het onderzoeken, leren begrijpen en bestuderen van een konijn op een bepaald gebied. De theorie, opgedaan door studie en zelfstudie, wordt getoetst in de praktijk en op basis van de vele ervaringen worden adviezen aan derden gegeven.

Iemand die een cursus of opleiding van een aantal dagen heeft gevolgd is naar mijn mening geen expert, maar iemand die mogelijk de intentie heeft om expert te worden. Hij of zij zal eerst de nodige praktijkervaring moeten opdoen en deze ervaring analyseren op basis van theorieën om zo te komen tot een eigen inzicht. Dat inzicht kan worden gebruikt om adviezen te geven aan verzorgers van konijnen of anderen die met konijnen te maken hebben. Met als doel..., het welzijn van konijnen.

Het werken in een konijnenopvang, het fokken van konijnen of het zelf verzorgen van konijnen betekent niet dat de persoon een expert is op het gebied van konijnen. De ervaring die is opgedaan in een opvang, fokkerij of thuis is "eenzijdige kennis" die een mooie opstap kan zijn naar de verbreding en verdieping.

Ben je op zoek naar een konijnendeskundige met specifieke kennis en ervaring? Stel dan vragen over hun ervaring (welk gebied) en waar ze deze kennis hebben opgedaan. Neem niet zomaar iets aan!

En dit schrijf ik in het belang van alle konijnen!

 

Tip! Stichting Konijnenbelangen heeft al jarenlang veel kennis vergaard over konijnen en zijn een belangrijke bron als het gaat om het welzijn van het konijn.