Konijnen worden steeds ouder

23-11-2017 11:20

Molly Varga, Scott Stahl, Anna Meredith, Frances Harcourt-Brown, Evert Jan de Boer, Jan Willem Kitslaar en Fred van der Kolk staan allemaal bekend als Konijnkundige dierenartsen met veel ervaring. En er zijn er natuurlijk veel meer maar bovengenoemde artsen probeer ik zo veel mogelijk te volgen en hun adviezen en behandelmethoden te vergelijken.
Er zijn veel overeenkomsten en dat geeft een goed gevoel, maar er zijn ook verschillen. De verschillen die ik heb kunnen vinden zitten bijvoorbeeld in de behandeling van E-Cuniculi. Daar waar de een voorzichtig is met het voorschrijven van fendabenzol bij EC is de ander overtuigd van een onschadelijke langdurige behandeling.
Ook op het gebied van voedingsadvies verschillen deze artsen. Wat mij opvalt is dat de artsen in de VS en UK veel meer uitgesproken zijn over slechte voeding dan de artsen in Nederland.

Fruit (vers of gedroogd) is voor de één een“no go” en de ander zegt met mate. Ikzelf sta achter het advies van NO GO. Geen fruit geven aan konijnen! Dit is aangetoond slecht voor het gebit, darmen en kan zorgen voor obesitas door de hoeveelheid snelle koolhydraten. Dat fruit wordt ingezet als “lokmiddel” voor de inname van medicijnen begrijp ik, maar als “snoepje” begrijp ik niet. Ook niet met mate . Konijnen zijn planteneters en daar wil ik het graag bij laten.

In de laatste cursus die ik heb gevolgd zegt Molly Varga dat konijnen steeds ouder worden en ze verwacht zelfs dat er over een aantal jaren er meer konijnen een leeftijd van tegen de 20 zullen halen. En dit komt doordat we steeds beter weten wat een konijn nodig heeft om gezond oud te worden.

https://exoticvetclinic.com/pet-owner/visiting-vets/Naast gezonde voeding wordt er steeds meer geïnvesteerd in medische kennis. Konijnenverzorgers gaan vaker naar de dierenarts om problemen te voorkomen door konijnen te laten vaccineren. Ook zijn konijnenverzorgers meer bereid om een dierenarts onderzoek te laten doen om de oorzaak te achterhalen. Zo wordt het maken van een foto bij een konijn dat slecht eet en/of keutelt steeds vaker toegepast. In de VS en UK wordt al langer gebruik gemaakt van bestraling en chemo bij konijnen met kanker. In Nederland ken ik nu 2 konijnen die door middel van bestraling zijn behandeld. Ook de MRI en CT wordt vaker gebruikt om de oorzaak van een probleem te achterhalen.

Omdat konijnenverzorgers vaker met hun konijn naar een dierenarts gaan worden dierenartsen aangemoedigd om hun kennis aan te vullen met specialistische kennis over konijnen.  En dat vind ik een goede ontwikkeling. Veel artsen gaan nu nog uit van een vergelijkbare behandeling als die van katten en honden. Dat is logisch omdat er nog niet zo veel ervaring is met konijnen. Gelukkig delen de konijnkundige dierenartsen hun kennis met collega’s en deze kennisdeling gaat snel. Zo wordt er veel kennis uitgewisseld via websites en seminars. Foto: Jan Willem Kitslaar (exoticvetclinic.com)