Hoe krijg ik een band met mijn konijnen?

08-08-2017 07:56

Op de vraag hoe je een band met konijnen opbouwt is het antwoord "accepteer het konijn zoals het is"!

Veel mensen proberen een band op te bouwen door konijnen te "lokken" met "snoep". Een vorm van omkopen. Jij komt naar mij en dan krijg je een beloning. Het is heel makkelijk maar waarom zou je konijnen omkopen als het ook anders kan?

Wij mensen proberen onze zin nog wel eens te krijgen door mensen of dieren om te kopen, af te kopen of uit te kopen. Iets waar ik veel moeite mee heb. Als je afhankelijk bent van een "beloning"systeem dan zal je nooit voelen hoe puur vertrouwen voelt. Als ik een mens of dier iets wil laten doen door hem om te kopen dan heb ik er weinig vertrouwen in dat dit de relatie versterkt. Deze manier is voor mij een korte termijn aanpak, verre van duurzaamheid.

Het conditioneren van mens en dier in de vorm van "belonen" of "straffen" werkt wel alleen wat gebeurd er als je stopt met belonen of straffen? Wat blijft er over?

Duurzame relaties bouw je op door elkaar te accepteren om wie je bent en pure interesse te tonen om erachter te komen wie hij/zij is. Wat mooi is aan jonge dieren en jonge kinderen is dat ze zo puur zijn en open staan om met jou een vertrouwensband op te bouwen. Omdat we met dieren niet met woorden kunnen communiceren is het belangrijk dat we dieren leren begrijpen en zij ons. Daarbij is het belangrijk dat je jezelf blijft en duidelijk bent.
Volwassen mensen zijn een stuk complexer om te benaderen omdat ze soms zelf niet weten hoe ze in elkaar zitten. Ervaringen vanuit het verleden zitten diep in de geest verstopt en blokkeren als het ware de gedachten om na te denken wie ze nu echt willen zijn. Oudere dieren kunnen door nare ervaringen ook "gevangen" zitten in hun geest. Om met hen een vertrouwensband op te bouwen is complex maar zeker niet onmogelijk.

In de komende blogs probeer ik jullie mee te nemen in mijn gedachtewereld en laat jullie zien hoe ik met o.a. mijn konijnen een relatie opbouw zonder ze bewust om te kopen.  Ik heb mij laten inspireren door verschillende mensen en dieren. Heb veel boeken versleten, workshops, trainingen en opleidingen gevolgd. Van manipuleren, beïnvloeden, coachen, trainen, inspireren tot motiveren! Geprobeerd om vanuit verschillende invalshoeken naar mens en dier te kijken. Met als enige doel: ik wil jou begrijpen!

Om mijn gedachten inzichtelijk te maken "vermenselijk" ik mijn teksten zodat jullie het misschien makkelijker herkennen met wat ik bedoel.

 

Wat doe je niet!

Een konijn optillen en op je schoot zetten om een konijn te aaien.

Vergelijk dit maar eens met je kinderjaren. De meeste kennen wel een tante, oom of buur waarbij je als kind op schoot werd gezet die je niet leuk vond. Het enige wat er in je hoofd omgaat is:
Wanneer mag ik hier af! En als die persoon dan weer op visite komt verstop je jezelf graag op een plekje waar ze je niet kunnen vinden. Gespannen wacht je totdat ze weer weg zijn in de hoop dat je met rust wordt gelaten.

Stel je eens voor. Je bent een konijn en zit lekker in je vertrouwde omgeving met je maatje. Dan komt er bezoek van een "roofdier". Het roofdier heeft bedacht om jou als prooidier op schoot te nemen.

Scenario 1: De deur van je verblijf gaat open. Je krijgt een stukje wortel aangeboden en loopt op de wortel af. Opeens komen er twee handen naar je toe om je vervolgens in je nekvel op te pakken. Als je hier aan denkt, wat gaat er dan in je om?

Scenario 2: Het roofdier doet de deur van het verblijf open en gaat op een paar meter afstand op de grond zitten zonder zijn ogen op je te richten. Als je hier aan denkt, wat gaat er dan in je om?

Konijnen zijn van nature onderzoekend. Ze willen graag de omgeving kennen zodat ze bij gevaar precies weten waar ze naartoe kunnen. Een voorspelbare omgeving zorgt voor rust en een veilig gevoel.

Als je de tijd neemt en op een afstand van het verblijf gaat zitten zullen de meeste konijnen op zoek gaan naar jou. Hoe fijn is dat als een konijn interesse toont in jou! En nu is de kunst om zo min mogelijk aandacht te geven aan het konijn die jou aan het onderzoeken is. Geef het konijn alle tijd om met jou kennis te maken. Geen snoep, geen aai gewoon even helemaal niets.

Tijdens module 2 van de opleiding konijnenwelzijn neem ik jullie mee in de wereld van het gedrag en de Gedragsbeïnvloeding