Het is warm! Tips

10-08-2022 21:15

Konijnen in de natuur
Een konijn leeft voor een groot deel van de dag in een burcht. Dit is een ondergronds gangenstelsel, waar de temperatuur constant is.
Konijnen komen pas uit hun burcht om te eten en te socializen wanneer het buiten wat koeler is.

Konijnen in gevangenschap
Een konijn dat als huisdier wordt gehouden wordt vaak opgesloten in een hok. Ze kunnen niet graven en kunnen geen verkoeling vinden onder de grond. Konijnen zijn daarmee afhankelijk van hun verzorger en het is belangrijk dat we de konijnen helpen om de warme dagen door te komen en ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.
Bij konijnen die buiten worden gehouden en wel kunnen graven is er bij warm weer weinig verzorging nodig. Ook konijnen die binnen worden gehouden, waar de kamertemperatuur onder de 24 graden blijft, hebben weinig extra’s nodig.
.
Warmte voorkomen
Het verblijf en de inrichting ervan is het belangrijkste dat konijnen nodig hebben om de warmte te trotseren. Wanneer we bedenken dat konijnen in de natuur hun donkere, koele hol opzoeken om de dag door te komen is het belangrijk dat wij dat proberen hun omgeving ook zo koel en donker mogelijk te houden. Het is belangrijk dat konijnen zelf bepalen waar ze gaan liggen. Soms is dat in de schaduw en de andere keer kiezen ze voor een koele bodem. Ook uit de enquete bleek dat veel konijnen zelf op zoek gingen naar de voor hen koelste plek.

Konijnen buiten
Wanneer je konijnen buiten houdt in de warmte dan is het belangrijk dat ze;

Konijnen binnen
Wanneer je konijnen binnen houdt in de warmte dan is het belangrijk dat ze;

Oren wel of niet koelen?

Konijnen gebruiken hun oren om te koelen. De bloedvaten staan wijd open. En dat is belangrijk! De oren koud maken met water is dan ook geen goed middel om een konijn te koelen. Door het koude water trekken de bloedvaten samen en kan het konijn tijdelijk de warmte niet kwijt. Bij konijnen die het erg warm hebben, sproeien we ongekoeld water op de buitenkant van het oor en laten het verdampen. Dit is alleen te adviseren wanneer het konijn naar een koele omgeving is gebracht. Het heeft nl. maar een tijdelijke werking. Wanneer het konijn niet naar een andere omgeving wordt gebracht heeft het koelen van de oren weinig toegevoegde waarde. Het natmaken van de oren geeft dan alleen extra stress.  

Konijnen en warmte
Boven de 26 graden krijgen de meeste konijnen last van de warmte. Konijnen laten dat vooral zien aan een snelle ademhaling, languit liggen met de buik op de grond en ze hebben nergens zin in. Dit werd ook bevestigd door de deelnemers van de enquete. Een konijn met rust laten tijdens de warme dagen is dan ook zeer belangrijk.

Wanneer een konijn actief wordt, verbruikt het energie dat weer wordt omgezet in warmte. Ook wanneer een konijn stress ondervindt kost dat energie en ook deze energie wordt omgezet in warmte. Zo min mogelijk bewegen en weinig stress helpen een konijn de warme periode door te komen. Af en toe een blaadje groen (andijvie/ witlof / selderij) is een goede vochtaanvuller. Zorg ervoor dat water en hooi altijd beschikbaar is!

Konijnen helpen
Om konijnen met warm weer te helpen kunnen we naast RUST, SCHADUW, WATER en HOOI ook middelen gebruiken. De meest gebruikte middelen van de deelnemers van de enquete waren de koelelementen en een ventilator.
40,5% van de konijnenverzorgers gaven aan dat ze hadden gezien dat hun konijn gebruik maakte van de koelelementen. De bevroren plastic flessen of coolpods stralen koude af en veel konijnen maakte daar gebruik van.
Het gebruik van een ventilator zorgt ervoor dat de vochtige lucht bij het konijn wordt weggeblazen. Denk dan aan de condense van de verkoelingsmiddelen, uitgeademde lucht en het koeleffect bij de oren. Warme lucht stijgt op en wordt door de ventilator weggeblazen. Het is belangrijk dat de lucht ook naar buiten geblazen kan worden. Let op! Een ventilator verkoelt de ruimte niet. Een (mobile) airco doet dit wel. Veel konijnenverzorgers gaven dan ook aan te gaan sparen voor een airco om de ruimte, waarin het konijn verblijft te koelen.

De parasol en witte lakens werden ook veel gebruikt om konijnen schaduw te geven. En dat is goed om de directe straling tegen te gaan. Zorg er altijd voor dat onder de lakens en de parasol voldoende ruimte is om te ventileren.

Tips
Een aantal tips van ons en van konijnenverzorgers die we hebben ontvangen en jullie graag willen meegeven.

  1. Een metale babykruik met bevroren water kan ook gebruikt worden als koelingsmiddel
  2. Een plastic waterfles met bevroren water blijft langer koud dan een icepod of andere middelen. Nadeel is dat het wel lang duurt voordat het water bevroren is. Een icepod is sneller gebruiksklaar
  3. Sproei ’s avonds het zand nat, zodat het in de grond kan trekken
  4. Zorg dat je konijn kan kiezen tussen een vochtige, gekoelde of droge plek
  5. Zet een bakje afgekoelde kamillethee in het verblijf (naast het water). Kamille ondersteunt het lichaam bij warme temperaturen
  6. Stop in een kussensloop een plastic fles gevuld met 2/3 bevroren water. Sproei de kussensloop met water, zodat deze vochtig is. Leg de kussensloop op een stenen ondergrond.