Haarballen

10-01-2021 11:04

Een konijn is meerdere keren per jaar in de rui. De vacht van het konijn valt uit en nieuwe haren worden zichtbaar. Verharen kost veel energie en daarom is een konijn dat in de rui is minder actief en heeft meer voeding nodig. Vezelrijke voeding (Hooi) en water zijn erg belangrijk om haarballen te voorkomen.

Wat zijn haarballen?

Haarballen worden in de maag van het konijn gevormd. Tijdens de vachtverzorging likt het konijn over zijn vacht. De haren worden doorgeslikt en kunnen niet worden uitgebraakt. Konijnen kunnen helaas niet braken, waardoor de haren in de maag blijven. Het is daarom erg belangrijk dat konijnen hooi blijven eten en water blijven drinken. Het hooi en water helpt de haren vanuit de maag naar de darmen te verplaatsen.

De haren zijn soms zichtbaar in de ontlasting van het konijn. Je ziet soms "kettingvorming". De keutels zijn dan met elkaar verbonden door de aanwezigheid van haren. Haarballen kunnen zorgen voor een verstopping . Als een konijn verhaart en niet meer wil eten en zich terugtrekt dan kan de oorzaak een verstopping zijn.  Een bezoek aan een konijndeskundig dierenarts is noodzakelijk om erachter te komen of het niet willen eten komt omdat er een haarbal in de maag zit.

Niet onder dwang voeren!

Onder dwang voeren zou in het geval van de aanwezigheid van een haarbal nog meer spanning op de maag geven en dat geeft veel pijn. Onder dwang een konijn laten eten dient alleen te worden gedaan op advies van een konijndeskundig dierenarts.

Tips om haarballen te voorkomen.

  1. Zorg voor voldoende hooi en water
  2. Help het konijn door de rui heen door regelmatig de haren te verwijderen. Dit kan door het konijn te kammen en grote plukken voorzichtig te verwijderen. (nooit haren plukken als deze nog vast in de huid zitten!)
  3. Mocht het konijn kammen niet gewend zijn, begin dan met het natmaken van de handen en het konijn te strelen. De haren blijven dan aan de handen kleven. Door de handen op elkaar te wrijven ontstaat een klein haarballetje dat makkelijk kan worden weggegooid. Herhaal dit tot de meeste losse haren zijn verwijderd.
  4. Laat het konijn veel rennen. Dit bevordert de darmwerking.
  5. Beloon het konijn na de verzorgbeurt met een brokje voer.