Een konijn is geen speelgoed!

22-12-2016 10:19

Waarom willen mensen zo graag dat dieren iets voor ze doen waarvan ik me afvraag... Wat is het nut? Waarom gebruik je een levend dier en geen computer of robot om te programmeren?

Neem nu het geven van een high five of het springen over hekjes.  Trots worden konijnen heen en weer gesleept om hun kunstjes te laten zien. En geloof me, dat gaat niet van vandaag op morgen. Konijnen worden dag in dag uit getraind. En ja ze moeten dan natuurlijk wel eerst leren dat autorijden "leuk" is en dat het helemaal niet "spannend" is om in een zaal vol mensen en geluiden hun kunstjes te laten zien. En lukt het niet... geen probleem, dan halen we gewoon een nieuwe. Éen die wat nieuwsgieriger is en meer trainbaar.

Waarom mag een konijn niet zijn zoals hij/zij is? Waarom kunnen mensen niet gewoon genieten van een konijn dat lekker aan het graven is of zichzelf of de ander wast? Een konijn dat de tuin aan het ontdekken is en schrikt van een grassprietje dat beweegt? Jou opzoekt wanneer het zelf zin heeft? Of op zijn eigen manier op geluiden van vogels reageert? 

Het komt steeds vaker voor dat er getraind wordt met konijnen. Over het algemeen vanuit een goede bedoeling. Ik hoor vaak als argument dat wanneer je met een konijn traint het konijn in ieder geval aandacht krijgt en niet in zijn hok zit weg te kwijnen. De kinderen raken dan minder snel uitgekeken omdat training gezien wordt als spelen met je konijn. Spelen??? Met andere woorden een konijn = speelgoed? Je pakt een konijn uit zijn hok zoals een pop uit de kast om te spelen? En als je "klaar" bent ruim je hem gewoon weer op?

Als je niet van een dier kunt genieten zoals hij/zij is en als je een huisdier koopt zonder je in het huisdier te verdiepen dan ben je wat mij betreft ONGESCHIKT. Het konijn, een prooidier, als "speelgoed" gebruiken maakt je in mijn ogen niet meer geschikt. Je bent GESCHIKT als verzorger van een dier wanneer je een dier een dier laat zijn. Een konijn in een omgeving houdt waar hij/zij zijn natuurlijk gedrag kan uiten. En natuurlijk zijn dieren nieuwsgierig en intelligenter dan de mens denkt, maar dat hoeft dan niet te betekenen dat de mens deze kennis gaat misbruiken door dieren te "programmeren".

Ik ben dan ook blij verrast dat er steeds meer mensen zijn die vanuit het dier denken. Die respecteren dat een dier een dier is en dat samenleven met dieren iets moois is waar je ook op een andere manier van kunt genieten. Elkaar leren begrijpen, beseffen dat iedereen anders en uniek is. Ook kinderen kun je leren genieten van konijnen zonder dat ze konijnen kunstjes leren. Samen op onderzoek uit... hoe gaaf is dat?

Verschillende opleidingen / cursussen op het gebied van ethologie en gedragsbiologie heb ik gevolgd, maar er was geen opleiding bij die bij mijn denkrichting aansloot. Maar er is hoop! Ik ben laatst naar een introductiecursus geweest van Learning Animals en dacht... yes!! Deze opleiding staat dichter bij mijn denkwereld dan de opleidingen die ik tot nu toe heb gevolgd. De toekomst wordt mooi alleen hebben we nog een hele weg te gaan om de mens dit te laten inzien.

Tekst vanaf de website van Learning Animals: De missie van Learning Animals is om de cognitieve kant van de dieren te benadrukken om zo een plek te geven aan hun nieuwsgierigheid, hun ontdekkingsgedrag en hun ontwikkelingsmogelijkheden. In alle activiteiten van Learning Animals staat tweerichtingsverkeer centraal ­- een gelijkwaardige interactie, zonder dominantie of hiërarchie, zonder training op specifiek gedrag of conditionering.

En natuurlijk kun je bij ons de opleiding Konijnenwelzijn volgen.  Leer bij ons meer over het  natuurlijke gedrag en hoe je konijnen gezond kunt houden. Met als doel om zo lang mogelijk gezond samen te kunnen genieten van het leven!