Castratie Ram

10-01-2021 08:44

Redenen en achtergronden met betrekking tot castratie van een ram.

De meest voorkomende reden is het voorkomen van een zwangerschap.

Castratie van een ram gaat om het verwijderen van de testikels en een aantal bijbehorende structuren.  Het doel van castratie is het stoppen van de productie van sperma om zwangerschap te voorkomen. Daarnaast wordt een belangrijke bron van het hormoon testosteron verwijderd.

Preventie van agressief gedrag
Tussen de 6 en 12 maanden is een konijn in de "pubertijd"! Rammen kunnen agressief gedrag vertonen als ze geslachtsrijp zijn. Het kan voorkomen dat ze niet meer aangeraakt of opgepakt willen worden. Het lijkt alsof ze alles wat ze zien willen vernietigen. Dit is natuurlijk gedrag om te leren om zichzelf, hun grondgebied en de mogelijke toekomstige families te beschermen. Het gedrag speelt ook mee om hun sociale positie in de konijnenwereld te bepalen.

In gevangenschap kunnen konijnen deze agressie richten op hun "hokmaatje" of verzorger. Ze kunnen meer gaan bijten of de ander opjagen. Wanneer het verblijf onvoldoende groot is en niet "natuurlijk" is ingericht kan het natuurlijke gedrag voor veel problemen zorgen.

Preventie van Urine Sproeien 
Rammen kunnen urine sproeien op verticale oppervlakken. Dit doen ze  om hun territorium af te bakenen. Intacte rammen doen dit zeer regelmatig. De urine uit een geslachtsrijp konijn kan een onaangename geur geven die veel mensen niet waarderen.
Als dit gedrag gedurende een langere tijd aanhoudt kan het zijn dat het niet meer mogelijk is om het sproeien volledig te stoppen. Om dit gedrag te voorkomen is het belangrijk om rammen te castreren net vóór of kort na seksuele rijpheid.

Preventie van ziekte van de zaadballen
Kwaadaardige tumoren van de zaadballen komt bij rammen niet vaak voor.  Meestal zijn het abcessen en bloeduitstortingen als gevolg van bijtwonden van andere konijnen.

De operatie
Een operatie is nooit zonder risico's. Infecties en ontstekingen kunnen altijd plaatsvinden omdat de huid opzettelijk wordt beschadigd en bacteriën het konijn kunnen binnendringen. Om risico's te verkleinen is het goed om op zoek te gaan naar een konijnkundig dierenarts met veel ervaring.

Er zijn dierenartsen die de operatie uitvoeren via de buik. Het scrotum blijft dan intact doordat er een klein sneetje in de buik wordt gemaakt. Deze ingreep vindt onder narcose plaats.
Andere dierenartsen verwijderen de testikels via het scrotum. Er wordt dan een sneetje gemaakt in het scrotum. Er zijn dierenartsen die deze operatie door middel van een plaatselijke verdoving uitvoeren. Het scrotum zwelt binnen 24 tot 48 uur na de operatie op en blijft vaak nog zeven tot tien dagen gezwollen. Het scrotum wordt vaak blauw en is pijnlijk.

De kosten voor een castratie zijn afhankelijk van de manier van opereren en de daarvoor gebruikte middelen en materialen. Het gewicht van het konijn speelt ook een rol. Medicatie gaat op gewicht en een konijn van 1 kilo zal daardoor een stuk voordeliger te castreren zijn dan een konijn van 4 kilo.

Belangrijk bij het laten castreren van een konijn is het voorkomen van ontstekingen en het voorkomen van pijn en stress. Vraag vooraf aan de dierenarts welke methode hij/zij gaat toepassen en wat de dierenarts doet om ontstekingen, pijn en stress te voorkomen. Op deze manier kunt u zelf de afweging maken.

Let op!

Rammen kunnen wekenlang na de castratie nog levensvatbare sperma bij zich dragen! Plaats een ram pas bij een intacte voedster na een minimum van drie weken na de castratie! Sommige rammen behouden zelfs langer dan 3 weken levensvatbare zaadcellen, daarom adviseren wij een minimum van 4 weken.

Leeftijd voor castratie
De beste leeftijd om te castreren is net voor of kort na seksuele rijpheid. Afhankelijk van het ras, kan dit variëren van vier tot negen maanden. Kleine tot middelgrote rassen worden eerder geslachtsrijp dan grote rassen. Laat een konijn niet castreren als hij jonger is dan vier maanden. De operatie is moeilijker uit te voeren door de grootte en de positie van de voortplantingsorganen.

Wanneer geslachtsrijp

Geslachtsrijp kan worden "gemeten" op verschillende manieren. Belangrijk is dat de testikels in het scrotum zijn gezakt. Verder is het lichaam "volwassen" en gedragsveranderingen zoals urine sproeien en verhoogde agressie zichtbaar.

Nazorg

Het is belangrijk om na de castratie de ram 2 dagen binnen te houden. Dit voorkomt afkoeling en u kunt het konijn makkelijk observeren of hij voldoende eet, drinkt en keutelt. Vaak wordt er ook pijnstilling voor de eerste 2 dagen meegegeven. Verder is het belangrijk om de wond 2 x per dag te controleren op tekenen van bloeden, ongewone zwelling of het openen van de wond. Als u iets ongewoons opmerkt twijfel dan niet en schakel de dierenarts in.

Een konijn zal de eerste 2 dagen wat minder eten, maar dat moet na 3 dagen weer volledig normaal zijn. Verder kunt u de eerste dagen wat zachte ontlasting vinden of anders gevormde keuteltjes. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken.

 

Wanneer een konijn lusteloos is en niet wilt eten dient u onmiddellijk contact op te nemen met de dierenarts.

Bronnen: Universiteit van Miami en Dierenartsenpraktijk Kennemerland