Blinde darm

10-01-2021 08:44

Konijnen zijn planteneters. Daar is hun hele spijsvertering op gebouwd! Planten worden afgebroken tot voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Deze voedingsstoffen worden omgezet in energie of bouwstoffen. Bouwstoffen zijn nodig om te groeien en beschadigde cellen te vervangen. Planten zijn lastig te verteren en het konijn heeft dan ook een ander spijsverteringsysteem dan de mens. Dit wordt vaak vergeten waardoor veel konijnen dood gaan door voedingsfouten. Gasbuiken en ontstekingen van de darmen zijn belangrijke voorbeelden. Hoe komt dit?

Konijnen hebben een enorm grote blinde darm. De blinde darm is het grootste orgaan in de buik van een konijn. In deze darm bevinden zich micro-organismen die planten kunnen omzetten in voedingsstoffen. De dikke darm "stuurt" verteerbare brij/vezels terug naar de blinde darm en laat de onverteerbare brij/vezels door naar de anus. Tijdens het transport van de onverteerbare brij wordt in de dikke darm het vocht uit de brij gehaald en worden er mooie keutels gevormd.
De verteerbare brij in de blinde darm is rijk aan proteïne, vitamine B, vitamine K en vetzuren.  Deze brij gaat via de dikke darm naar de anus om vervolgens rechtstreeks uit de anus te worden opgegeten door het konijn. Deze keutels zijn zacht en zitten als een trosje aan elkaar vast. We noemen een trosje aan elkaar geplakte keutels de "blindedarmkeutel" (ceacotrofen). De uitscheiding van deze keutels vindt minstens 4 uur na het eten plaats meestal in periodes van rust.  De vetzuren beschermen de blindedarmkeutel voor het maagzuur. De voedzame keutel wordt gemengd met de nieuwe hoeveelheid planten en er vormt zich weer een "voedselbrij". Via de maag gaat de brij naar de dunne darm waar de belangrijke stoffen worden opgenomen in de bloedbaan. Via de bloedbaan komen de voedingsstoffen in de cellen van het lichaam.

Het niet opeten van de blindedarmkeutel is dan ook ongezond voor een konijn. Konijnen die teveel biks krijgen en onvoldoende hooi en groen eten of voer krijgen zoals brood dat niet bedoeld is voor konijnen eten hun blindedarmkeutel niet op. Deze konijnen missen daardoor belangrijke voedingsstoffen. Wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen gaat de weerstand van een konijn omlaag en wordt een konijn ziek en/of krijgt last van parasieten.

Wij adviseren dan ook om een konijn naast water en onbeperkt hooi verschillende soorten (on)kruiden te geven. Beperk de hoeveelheid biks en laat fruit en andere niet groene producten uit het menu van het konijn. Op deze manier houden we konijnen gezond. 
 

Meer weten over gezonde voeding? Volg dan module 1 Oorsprong, voeding en huisvesting van de opleiding Konijnenwelzijn.

 

Bron: Molly Varga en Harcourt-Brown